Arnold som gerillakrigare mot Trump

Eftersom det är sommar kan en med fördel skriva hyllningskrönikor till Arnold Schwarzenegger i http://www.tidningen.nu/ Texten finns dock inte på nätet så du kan läsa den här:

En hyllning till Arnold
Jag har imponerats av Arnold Schwarzenegger sedan 90talet. Det hela började med den episka filmen Terminator 2. I detta dystopiska framtidsscenario utvecklar Cyberdyne systems artificiell intelligens inom det så kallade Skynet vilket uppnår självmedvetenhet och startar krig mot mänskligheten. Handlingen går ut på att mördarrobot från framtiden skickas till 1990talet för att ha ihjäl den kommande ledaren för mänsklighetens motståndsrörelse, John Connor. Så här i tider av exponentiell utveckling av artificiell intelligens kan likheterna i svaga stunder kännas både skrattretande och skrämmande.

Men min fascination för Arnold slutade inte där. Det är dock kanske inte som skådespelare som han väckt mest beundran, även om jag med stor behållning sett Arnolds samtliga filmer. Det är Schwarzeneggers fantastiska framgångar och hans viktiga ledarskap i centrala frågor som imponerar stort. Att börja sin resa i Österrike, vinna Mr Olympia sju gånger och Mr Universe fyra gånger, filmkarriär som heter duga och därefter lyckas bli folkvald till posten som Guvernör i Kalifornien.

Som Guvernör i Kalifornien blev klimatfrågan hans mest profilerade politiska fråga och han satte igång omfattande arbete för att vända delstatens enorma användning av fossilbränsle. Detta engagemang har fortsatt efter att han lämnat guvernörsposten och utgör idag en republikansk motpol mot president Trumps totala ovilja att adressera klimatfrågorna.

Arnold bedriver nu gerillakrigföring i social media mot Trump och hans politiska illgärningar. Genom att producera och sprida klipp där han belyser klimatförändringarna och vad som borde göras visar han ledarskap i en fråga som avgör allas vår framtid. Han nyttjar än en gång sin person och plattform för att nå en verkan få andra skulle lyckas med. Som cigarrökande Humveekörande actionskådespelare är hans engagemang för klimatet något otippat, vilket därmed har större genomslagskraft.

Även Arnold Schwarzeneggers engagemang för Paralympics och personer med funktionsnedsättnings idrottsliga prestationer visar på ledarskap. Hans tillrättavisning av troll-inskränkt persons hånande av Paralympics härom året fick enorm spridning och uppskattning.

Att Schwarzenegger sticker ut hakan i klimat-, hälso- och funktionsrättsfrågor går inte obemärkt förbi bland Trumps anhängare och kritiken från dem är hård. Därför är hans engagemang såväl respektingivande som viktigt. Det spelar nämligen roll vem som är avsändare. Förhoppningsvis kan Arnold Schwarzenegger nå fram till något bredare grupper och därmed göra än mer skillnad politiskt. Det är en välgärning att personer med egna plattformar engagerar sig politiskt. Fler borde följa hans exempel.

Nina Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *