Öppna era hjärtan.

Det går inte att värja sig mot de bilder och scener som utspelas i Irak och Mellanöstern just nu. De går rakt in i hjärtat och ger en obehaglig, molande känsla i magen. Jag känner mig maktlös och jag vet många som känner likadant. Dagligen får vi och omvärlden veta att Islamiska Staten (IS) mördat hundratals människor i ytterligare en by.

Vi ska alla vara väldigt tacksamma för att vi lever i Sverige och Europa. Vart vi föds i världen och vilka förutsättningar vi ges är ett lotteri. Jag hade turen att födas på ett BB i Sverige. Andra barn föds när deras mammor och pappor tvingas på flykt, under omständigheter som vi inte ens kan föreställa oss.

Att ens barn rycks ur ens famn. Att inte kunna ge sina barn mat. Att se sina barn dö.

Det finns så många anledningar till varför jag tycker att geografiska gränser inte ska spela så stor roll. Vi lever alla på samma jord och vi mår bra av att leva och verka globalt. Vi blir bättre människor av att lära oss hur andra människor tycker och tänker. Södermalm, Ekshärad, Erbil/ Hawler eller NewYork.

Dessutom är det min förbannade skyldighet som vinnare i detta födelselotteri att också försöka hjälpa andra som inte haft samma tur. Vi behöver välkomna de människor som behöver hjälp undan förtryck och ofattbart lidande. Det kunde lika gärna gälla oss.

Att det då, i denna priviligerade del av världen, samtidigt finns personer som vill öka gränsernas betydelse och inskränka människors förståelse för varandra är så urbota korkat så jag blir förbannad. Sverige var länge förskonade från SD och dess imbecilla politik. Jag hoppas vi kan återta det tillståndet.

(Jag vet att det dessutom, som om SD inte vore nog, finns ondsinta människor i nazistiska grupperingar i Sverige. Vansinnig föreställningsvärld. Beklagansvärt. Sorgligt. Oacceptabelt.)

Jag har fällt så många tårar varje gång jag ser eller läser om det som händer i Irak och Mellanöstern just nu. Tårar som jag vet inte hjälper dessa människor, dessa individer, flickor, pojkar, kvinnor och män ett endaste dugg. Jag skänker pengar, försöker uppmärksamma allt det fruktansvärda som händer.

Jag vet också att det krävs resurser att bistå människor i nöd. Statsministern talade om detta i sitt sommartal. Öppna era hjärtan. Det är många som behöver hjälp.

Därför är det viktigt att fortsätta prioritera goda statsfinanser och införa än bättre förutsättningar för ekonomisk tillväxt. Vi har unika möjligheter att hjälpa människor och samtidigt bli rikare på kuppen. Mänskligt. Kulturellt. Ekonomiskt.

Jag noterar att Margot Wallström försöker dra det av sossar sÃ¥ vanliga ”SD-kortet” och anklagar statsministern för att gynna SD. Vi har hört det förut. Det Reinfeldt gör är att klart och tydligt redovisa att det finns kostnader med att hjälpa människor i nöd. Men i vanlig ordning reagerar Wallström med det socialdemokratiska ryggmärgen; dölj och mörka. LÃ¥tsas som ingenting. Man kan undra varför.

Som liberal och Folkpartist är det självklart att bistå människor i nöd. Lika självklart är det att vi alla tjänar på att vi blir fler i Sverige och Europa. Med bra integration och fokus på jobb och Svenska språket gynnas vi alla av att vi blir fler med internationell bakgrund. Globaliseringen har bara börjat.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *