Handelskammardebatt

Debatt

Idag var det debatt på Handelskammaren i Värmlands årsmöte. Det var en rätt spänstig debatt där Lennart Persson var moderator. Det var allehanda frågor med bäring på näringslivspolitiken som avhandlades. Skatter, infrastruktur, energi, kompetensförsörjning, kilometerskatt, lärlingar med mera. Tyvärr inte så mycket EU som jag hoppats, men det kom in på sina ställen.

Skillnaderna mellan de rödgröna partierna och alliansen var tydlig. Inte minst synen på kommunikationer, ex kilometerskatt.

När det gäller lärlingar tog både jag och Charlie Weimers (Kd) upp behovet av en mer omfattande lärlingsreform. Jag lyfte Tyskland som exempel. Där har man en lägre ungdomsarbetslöshet mycket tack vare att man har ett omfattande lärlingssystem. Där går också ungdomar in på en betydligt lägre lön samtidigt som man går som lärling. I Tyskland är det ca 50% av ingångslönen för ex industrijobb. Det anser jag är något vi borde lära av.

Nu är det inte politiker som sätter löner och så tycker jag det ska fortsätta att vara. Men vi måste politiskt föra en diskussion om hur situationen ser ut på arbetsmarknaden och där är höga ingångslöner för unga personer utan arbetslivserfarenhet och färdig kompetens något som hämmar att unga får jobb. För många typer av jobb är det rimligt att som ung klara sig med ca 50% av ingångslönen. Detta gäller dock inte hela arbetsmarknaden naturligtvis.

Det viktigaste för Värmländskt näringsliv är att utveckla den inre marknaden i EU. Vi är ett exportberoende land och län och kan vi ytterligare minska handelshinder kommer handeln att kunna öka. Därutöver måste det vara lönsamt att arbeta och driva företag. Att vi har konkurrenskraftiga skattenivåer kommer även framöver vara avgörande för hela landets konkurrenskraft.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *