FPs klimatbilspremie har fått genomslag

Alliansen har kommit överens om en ny miljöbilspremie som har tydliga drag av den klimatbilspremie som Folkpartiet lanserade vid kommunala riksmötet i vintras. Även Centerpartiet har tidigare haft liknande förslag.

Det är nämligen utsläppen av växthusgaser som är problemet. Miljöpartiet däremot som är de som ofta tar till brösttoner inom transportfrågorna ogillar bilar i största allmänhet och vill göra det dyrare och svårare att köra egen bil.

Om man kör en elbil som laddas på kärnkraft & vattenkraft har jag inga moraliska betänkligheter att folk väljer att ta bilen. Tvärtom är bilen ett utmärkt färdmedel för många ändamål. Det viktiga i kråksången är att de flesta människor känner att de kan välja mellan olika trafik/ transportslag för den respektive resa som passar bäst just då. Vissa tillfällen är det cykel andra bilen eller bussen. Kostnader respektive avdragsmöjligheter för olika trafik/ transportslag bör vara så neutrala som möjligt gentemot. Utsläpp och nedsmutsning ska kosta, likaså trängsel där det är relevant. Men grundprincipen bör alltid vara att ha en så teknikneutral förhållningssätt som möjligt gentemot vilka sätt människor väljer att transportera sig på. Detta visar nu alliansen goda prov på (med reservation om att jag inte sett hela uppgörelsen).

SvD, SR, Expressen

Uppdaterad:

Christoffer Fagerberg

2 svar på “FPs klimatbilspremie har fÃ¥tt genomslag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *