Dags för civil kraftsamling i Afghanistan!

Obama håller på med det, men det är sent och frågan är hur omfattande det blir. Fokuserar mer resurser på den civila uppbyggnaden av Afghanistan.

Den miliära säkerhetsstyrkan behövs på plats. Om de civila åtgärderna ska nå fram behövs säkerhetsfrämjande trupp i detta osäkra land med mycket hög våldsnivå.

Men om vi ska utsätta människor för de risker detta innebär måste det banne mig hända något positivt för Afghanistans befolkning. Att ensidigt tro att man löser alla problem med militär trupp kommer inte förbättra situationen för kvinnor och män i Afghanistan.

Svensk trupp behövs på plats, att bidra till säkerheten och för att träna Afghansk armé. Men Sverige kan göra mer på den civila sidan och vi kan framförallt påverka EU och USA att ta tag i den civila byggnationen av rättsliga institutioner, sjukvård och skola. Inte minst korruptionen i landet måste åtgärdas.

Jag beklagar de dödsfall som nu skett. För deras familjer, släkt och vänner känns detta hopplöst och jag är verkligen så ledsen för deras skull. Men deras anhörig har gjort skillnad, har möjliggjort förändring. Låt oss se till så att Afghanistans befolkning på allvar kan se ljusare på framtiden och må detta inte hända igen. Det är dags för en civil kraftsamling!

DN, SvD, FM, AB

Svenska Afghanistankommittén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *