Ny Afghanistanstrategi

Imorse höll USAs president Obama tal och offentliggjorde sin strategi för insatserna i Afghanistan. Tyvärr har det hela i svensk media fått mest uppmärksamhet kring truppförstärkningarna. 

Faktum är att Obama nu även lägger ökat fokus på de civila insatserna. Ökade resurser ska tillkomma den civila utvecklingen och USA militära insatser ska fokusera på att utbilda och träna Afghanistans egna armé så att man själva kan stå för sin egen säkerhet.

Strategin är bra, jag hade gärna sett än mer civila insatser, men detta är en bra början.

Idag träffade jag och ett antal andra Folkpartister USAs ambassadör i Sverige; Matthew Barzun för en kort diskussion om Afghanistan och om de behov av utveckling som finns där. USA kan inte hjälpa Afghanistan alldeles själva, vi behöver alla hjälpas åt.

För Sveriges del är vårt åtagande i Afghanistan långsiktigt. Men även vi behöver öka våra civila insatser (även om vi redan idag ligger högt i internationell jämförelse).

Den nya Amerikanske ambassadören var en mycket sympatisk och lyssnande person som säkerligen kommer göra stor nytta för att ytterligare utveckla kontakterna mellan USA och Sverige. Jag önskar honom all lycka till, för Europa och USA behöver varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *