hjälp afghanistan!

Jan Björklund ägnade sitt nyhetsbrev åt att ge stöd åt Svenska utlandsstyrkan i Afghanistan. Mycket bra och välbehövligt.  Det är ytterst viktigt att skicka sådana signaler, inte minst för att befolkningen i Afghanistan ska kunna lita på att omvärlden inte sviker dem ännu en gång. Men också för att de individer som tjänstgör i utlandstyrkan inte känner sig svikna av dem som gett dem uppdraget att vara på plats. Sådant kan ge svåra trauman vid hemkomst efter krisartade händelser.

Varför är vi då där. Det finns en rad skäl till detta. Sverige har haft ett långvarigt engagemang för Afghanistan. Svenska Afghanistankommittén har verkat i landet sedan slutet av 70talet. SAK verkade i landet även under Talibanregimen och har en fantastisk förmåga at få saker gjorda. Mycket av de positiva saker som händer i Afghanistan nu är också kommitténs förtjänst genom sitt långsiktiga arbete. Men andra hjälporganisationer lämnade landet under Talibantiden och ska man på allvar lyckas bygga upp rättsliga institutioner, utbildningsväsende och en tro på framtiden behöver landet säkerhet. En långvarig säkerhet som människorna kan lita på. Detta går bara att göra genom Afghanerna själva, men här kan Svensk och andra nationers trupp bidra.

Denna bildserie är skrämmande men visar också på ett av de mest allvarliga problemen som Afghanistans befolkning har att ta itu med. Tack Annika för tipset! Bortgifte av barn var också en av de frågor som de två parlamentarikerna tog upp när jag mötte dem i juni.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *