ovälkommen men inte otippad

Intressant. En rad moderater går ut till JAS Gripens försvar och hävdar att de är förvånade över Norges beslut att inte köpa. Som svar till Allan Widman. Det kan förvisso vara så att någon enstaka av dem faktiskt var förvånad, men med tanke på det täta samarbete Norge haft med USA när det gäller sitt flygvapen så är utgången inte helt otippad.

Ovälkommen är den dock. Hade Norge brutit sin långa tradition och koppling till amerikanskt flygvapen, med täta samarbeten på alla nivåer,  skulle kanske det kunnat ses som ett första litet trevande steg för att ansluta Sverige till Nato. Vilket hade varit bra.

Vi kan ju inte heller tro att USA stilla såg på och lät JAS Gripen köra sitt eget race för att sno kunder från dem. Nej då hade möjligtvis utgången att få Sverige till Natomedlemmar behövt vara mer tydlig för att släppa ett sådant bete.

Prestandamässigt står sig dock JAS Gripen väl i konkurrensen, men sedan när har det varit avgörande för försvarsmaterielköp?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *